Destinatia a fost aleasa cu greu dupa mai multe seri cu prietenii : ba vroiam sa mergem la Baile Felix, ba Sibiu sau chiar Brasov. Baietii vroiau sa joace si tenis, ceea ce ne incurca planurile, asadar locatia ar fi fost decisa de ei. Multe discutii de genul "mai lasati si voi tenisul macar in weekendul in care iesim" si-au avut pana la urma efectul dorit. Octavian a venit cu propunerea sa mergem in zona Targu-Neamt : multe obiective intr-un perimetru restrans chiar daca destinatia propusa de el nu era foarte aproape de Cluj. Intr-un final ne-am rezervat cazare aproape de Manasitrea Agapia la o pensiune ce dispunea si de facilitati precum foisoare si gratar in curte si ne-am propus sa ne luam liber fiecare de la munca vinerea sa fie un weekend mai lung.
Vineri se dorea a fi o zi importanta cu drumul destul de lung, cazarea si ne propusesem sa si iesim sa vedem putin zona seara. Am plecat dimineata din Cluj-Napoca iar prima oprire a fost la Bistrita sa ne bem cafeaua. Urma sa ne mai oprim la Vatra Dornei pentru masa de pranz si eu eram nerabdatoare sa vad orasul dupa mai bine de 20 de ani de cand fusesem acolo intr-o frumoasa vacanta. Bineinteles ne-am mai oprit in Pasul Tihuta pentru o gura de aer proaspata dar si pentru a admira peisajul si a ne bucura ca e vara si nu iarna sa ramanem impotmoliti in acest pas asa cum auzim la meteo ades.
La Vatra Dornei, am oprit pentru masa undeva aproape de strada lor pietonala. Apoi am pornit putin la pas prin oras. Eram curioasa sa vad daca mai imi amintesc bine ca gara se afla aproape de raul Bistrita si incet incet am ajuns si in parc unde imi aminteam vag ca este un foisor si acolo am vazut, prin ochii copilului de cativa anisori, multe veverite.
De la Vatra Dornei am pornit spre Targu Neamt folosind drumul de legatura Brosteni - Poiana Largului - drum pitoresc si cam salbatic cu raul Bistrita cand in stanga cand in dreapta, sate rare si sosea pietruita sau decopertata pe alocuri. Va recomandam sa mergeti folosind ruta Vatra Dornei - Gura Humorului - Falticeni - Targu Neamt daca nu doriti sa pierdeti mult timp pe acest traseu, soseaua se prezinta foarte bine iar drumul curge mult mai repede.
Cu Bistrita in dreapta, ne faceau cu ochiul o multime de poduri peste rau asa ca ne-am propus ca la primul care ne sare in ochi din timp sa ne oprim si noi. Zis si facut, am gasit un podet mai lat si mai sigur, ne-am dat jos din masina si am pierdut minim jumatate de ora, facand poze pe pod si plimbandu-ne pana dincolo de el unde ne-am oprit intr-o frumoasa poienita cu flori si fragi.
Apoi ne-am continuat drumul si pana la Targu Neamt am mai oprit o singura data pentru apa. Seara ne-am cazat, am facut cateva cumparaturi si am luat masa intr-un foisor din curte cu mancare comandata de la pensiune.
Sambata a fost o zi frumoasa si linistita de pelerinaj la manastirile din zona: Agapia, Varatec, Sihla, Secu, Sihastria si Manastirea Neamt precum si mormantul Veronicai Micle si casa memoriala Alexandru Vlahuta.
Daca Manastirea Agapia este una dintre cele mai mari manastiri de maici din Romania, extrem de ingrjita si plina de flori ( muscate in sezonul de vara) construita intre anii 1641 - 1643 si unica prin frescele pictate de Nicolae Grigorescu intre anii 1858 - 1861, manastirea Varatec, situata la poalele muntilor, adaposteste cea mai mare comunitate de maici din Romania. Veronica Micle s-a retras la Varatec dupa moartea lui Mihai Eminescu si apoi a fost inmormantata si ea aici la umbra unui brad.
Schitul Sihla, accesibil doar pe drum forestier pana in varful muntelui, pe drumul ce leaga satul Agapia de Manastirile Sihastria si Secu primeste din ce in ce mai multi pelerini dupa ce, in trecut, preotii de aici nu vedeau oameni ajungand la schit doar de doua sarbatori : in 24 iunie Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul si 6 iunie Schimbarea la Fata. De la Schitul Sihla se urca la Pestera Sfintei Cuvioase Teodora, locul in care aceasta a trait in post si rugaciune, hranita la inceput de pasari care ii aduceau in cioc paine, apoi de frati trimisi de egumenul manastirii Sihla. Moastele Sfintei Teodora se gasesc in prezent la Manastirea Pacerska din Kiew.
Manastirea Sihastria este manastire de calugari cu hramul Nasterii Maicii Domnului pe soseaua ce duce spre Pipirig, respectand arhitectura stilului modovenesc.
Manastirea Secu din comuna Pipirig, a fost construita in anul 1602 cu sprijinul lui Nestor Ureche, tatal cunoscutului cronicar Grigore Ureche.
Manastirea Neamt, cel mai mare si mai vechi asezamant monahal din Modova, supranumit si "Ierusalimul ortodoxiei romane", cu primul ctitor fiind Petru Musat, domn al Modovei intre 1375 - 1391 si al doilea ctitor Stefan cel Mare, actuala biserica fiind zidita de acesta din urma intre anii 1495 -1497. La Manastirea Neamt gasim icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, icoana ce dateaza din anul 665, iar muzeul manastirii adaposteste tezaurul manastirii ce cuprinde obiecte de cult din aur si argint ce au fost daruite de voievozii Modovei inclusiv coroana lui Stefan cel Mare.
Pentru noi, frumusetea acestor lacasuri de cult a fost sporita de multitudinea de flori de iunie intalnite la fiecare pas : iasomnie, bujori si muscate. Recomand un circuit in luna iunie!
Ziua de duminica a fost ziua drumului de intors spre casa nu inainte de a trece prin Humulestiul lui Ion Creanga unde am vazut casa memoriala a acestuia precum si Parcul Tematic "Ion Creanga". Aici ne-am intalnit cu indragitele persoanje ale acestui mare scriitor : matusa Marioara ne astepta cu matura inca de la intrare, Smarandita era cuminte cu coditele ei impletite iar la Mos Chiorpec ne-am odihnit pe pridvor. Nu mai zic, curtea era plina de copii iar povestile imprimate fiecare intr-o mica carticica cu un pret de 2 lei se vindeau ca painea calda la intrare.
De la Humulesti ne-am oprit la cetatea Neamtului, cetate ce a fost construita la sfarsitul secolului al XIV - lea, fortificata la sfarsitul secolului al XV - lea de Stefan cel Mare si distrusa in anul 1718 din ordinul Mihai Racovita. Cetatea a fost reabilitata in zilele noastre si redata spre vizitare in 2009 avand 21 de incaperi : sala armelor, sala de provizii, inchisoarea etc.
La coborarea de la cetate, fiind ora pranzului ne gandeam daca sa mancam la baza cetatii (erau niste restaurante tare dragute) sau sa mergem pana in urmatoarea localitate. Intr-un final am ales sa mergem si dupa ce am trecut de Falticeni am ajuns in Gura Humorului. De aici era tare aproape Voronetul deci era de neratat. Ne-am oprit in centru si cu ajutorul telefonului am cautat pe tripadvisor o locatie pentru masa noastra de pranz. Ca o binemeritata sugestie, intr-o zi tare frumoasa pentru noi ( 1 an de la nunta - nunta de hartie) am gasit o locatie extrem de frumoasa pentru a lua masa. Ciorba radauteana servita cu smantana facuta in casa, borsul de sfecla rosie, pulpele dezosate cu sos de hribi si mamaliguta si balmosul servit cu o cana de lapte acru tot de casa, ne-au facut din masa de pranz o masa aniversara de neuitat. Locatia este Pensiunea Casa Humor, o pensiune de 4 stele cu acces la spa si zona de luat masa in aer liber, cu balansoare. Mai ca ne-ar place sa mergem o data iarna acolo mai ales daca am beneficia si de accesul la spa.
Dupa masa, ultimul obiectiv din acest frumos weekend a fost Manastirea Voronet, una dintre cele mai valoroase ctitori ale lui Stefan cel Mare, ridicata in anul 1488 in numai 3 luni si 3 saptamani.Manastirea este inclusa in patrimoniul mondial UNESCO si cunoscuta in toata lumea pentru albastrul de Voronet.
Cu Voronetul am incheiat un weekend tare frumos in Moldova si Bucovina si recomandam tuturor cele care vor sa mearga in Modova, zona Targu Neamt pentru atat de multe obiective turistice intr-un perimetru relativ mic. Sigur va veti bucura sa mergeti fie la Humulesti fie la manastirile din aceasta zona!
Bună ziua, Ramona,
RăspundețiȘtergereFelicitări pentru articol.
Ți-am trimis o întrebare pe mail, ți-aș fi îndatorat dacă mi-ai trimite un răspuns într-un timp nu prea îndelungat.
Mulțumesc anticipat.
Cele bune,
شركة مكافحة حشرات بالبدائع
RăspundețiȘtergereشركة مكافحة حشرات المذنب
شركة رش مبيدات بعيون الجواء
شركة رش مبيدات بالمذنب
شركة رش مبيدات بالزلفي
شركة رش مبيدات بالبدائع
شركة مكافحة حشرات بعيون الجواء
شركة مكافحة حشرات بالزلفي